Verwerken van reststromen uien
In dit innovatieproject wordt nagegaan hoe de restromen van de uien het best kan verwerkt worden tot een vermarktbaar product, namelijk een uienpuree.
Fresh Onions is een landbouwbedrijf dat ui teelt en rauwe ajuin verwerkt voor de B2B markt. Ze heeft een reststroom die bestaat uit onder andere te kleine uitjes en uienschillen. Het oorspronkelijke plan was om eventueel zelf een product te gaan verwerken en af te zetten bij de bestaande B2B klanten.
Het team van experts binnen Food from Food bestaat uit: HAS, Bodec, Food Pilot, FI&S en Innovatiesteunpunt (trekker). Food Pilot bekeek de fysieke eigenschappen van de ui. HAS verrichte marktonderzoek en het consortium selecteerde gezamenlijk 2 concepten die door HAS verder uitgewerkt werden: Allergeenvrije mosterd op basis van ui en een concept met hele kleine uitjes, speciaal voor eenpersoonsgezinnen. Hierbij werd ook een unieke verpakking deels gemaakt van uienschil ontwikkeld, Bodec ontwikkelde een de natuurlijke conservator melkzuur op basis van de reststroom. Tijdens het project veranderde de ambitie van Fresh Onions.
Doordat de verwerkingsactiviteit stopte, vielen de B2B klanten weg en was het voor Fresh Onions niet meer opportuun om zelf een nieuw product te gaan verwerken. Fresh Onions wilde enkel leverancier zijn van een reststroom voor een andere verwerker. In gesprekken met FI&S werd daarna duidelijk dat het volume van de reststroom te variabel is om afspraken met een verwerker te maken rond constante aanvoer.
Innovatiesteunpunt contacteerde de markt (verwerkende industrie en Retail) en trok de volgende conclusies: er is momenteel zeker een markt voor de kleine uitjes. Deze worden reeds aangeboden bij Retail. De moesterd werd qua concept positief onthaald. Vervolggesprekken waren gepland, maar deze zijn door omstandigheden – Corona- niet meer op tijd door kunnen gaan. Fresh Onions gaat nu investeren in een sorteringsmachine om de kleine uitjes bij interesse van hun bestaande afnemers aan te kunnen bieden.