Verwaarding van citruspulp tot food ingrediënten

Jaarlijks wordt er 250 miljoen kilo aan citrusschillen in Nederland weggegooid. Binnen Food From Food gaan we hier voedingsvezels van maken.

PeelPioneers (www.peelpioneers.nl) heeft een bioraffinage concept ontwikkeld voor citrusschillen. Op dit moment wordt in Nederland jaarlijks meer dan 250 miljoen kilo citrusschillen weggegooid. PeelPioneers kan dit ‘afval’ omzetten in food & feed ingrediënten en chemische bouwblokken.

In dit Food from Food project onderzoekt PeelPioneers hoe citrusschillen kunnen worden omgezet in voedingsvezels voor de food industrie met toepassingen in onder andere bakkerijproducten, vlees(vervangers) en soepen en sauzen. De vezels bestaan uit een combinatie van oplosbare en niet-oplosbare vezels waardoor ze een unieke functionaliteit hebben van een goed waterhoudend vermogen. Dit zorgt voor een betere textuur, houdbaarheid én voedingswaarde.

PeelPioneers wordt voorzien van citrusschillen afkomstig van supermarkten, horeca en de sap industrie. Op dit moment worden de schillen verbrand, vergist of gecomposteerd. Al deze opties staan op de laagste trede van de biomassa valorisatie piramide. Citrusschillen bevatten 80% water (dus verbranden en vergisten levert weinig op) en composteren slecht. In deze verwerkingsmethodes wordt de overige 20% aan grondstoffen vernietigd. PeelPioneers heeft een manier gevonden om deze grondstoffen te verkrijgen uit de schillen. Op dit moment verwerkt Peelpioneers al zo’n 40.000 kg sinaasappelschillen per dag en zet deze om in etherische olie en vezelrijke pulp

Het project – Food from Food
Binnen de R&D afdeling richt PeelPioneers zich op het verwaarden van de vezelrijke pulp tot ingrediënten voor food. Een van de doelen is het maken van een Citrus voedingsvezel, potentieel een interessant niche product vanwege de functionaliteit:
• Het bevat een combinatie van oplosbare en niet-oplosbare vezels
• Een goede ‘water holding capacity’
• Clean label, all natural

Applicatiegebieden zouden kunnen zijn: bakkerijproducten, zuivel, dranken verwerkt vlees, vegetarische producten etc.
Om tot een marktwaardige vezel te komen zijn heel wat stappen doorlopen. Van het doen van testen op labschaal (Bodec/Ilvo), analyses (brightlabs), opschaling naar pilot (Ilvo en extern), testen op functionaliteit en applicatie testen (FI&S)


Na een jaar testen en onderzoek is het proces ontwikkeld van zowel een Original fiber als een functional fiber. Beide fibers bevatten een combinatie van oplosbare en onoplosbare vezels en zijn clean label. De functional fiber heeft excellente eigenschappen op waterbindend en olie bindend vermogen, gelering en emulgerende werking en kan doordoor breed ingezet worden in diverse applicaties. De original fiber heeft de eigenschappen zoals kleur geur en smaak van sinaasappel en kan goed in gezet worden als smaak maker in bv bakkerijproducten maar ook in zuivel en dranken.

Nieuwe ingrediënten uit een reststroom. Zo maken we samen het verSCHIL.

Dit project is in samenwerking met: Bodec, FI&S, BrightlabsILVO en Food Tech Park Brainport

https://vimeo.com/373760236