Van haverzemel tot pasta
De haverzemel is een nevenstroom van het haververwerkingsproces en ontstaat bij het verwerken van de haverkorrel tot bloem.
Oatelli is een jonge start-up en maakt lekkere en voedzame producten, die de consument helpt de vezelinname te verhogen. In dit project werkt Oatelli samen met de stichting Keep Food Simple. Keep Food Simple: Is een stichting die zich richt op de bevordering van de productie op eenvoudige manier, waardoor voedsel smakelijker en gezonder wordt, grondstoffen beter worden benut en minder afval ontstaat en een lagere CO2 en water footprint wordt bereikt.
Looptijd van 1 juli 2018 tot 1 september 2019.
De haverzemel is het meest voedingsrijke deel van de haverkorrel. In dit deel bevinden zich namelijk de meeste vezels, vitamines en mineralen. De vezels in haver beschikken over een bijzondere eigenschap. Het is namelijk bewezen dat inname van voldoende havervezels cholesterolverlagend werkt. Echter is de haverzemel nog altijd een nevenstroom van het haververwerkingsproces. 25 kg haver levert 10 kg haverzemelen en deze wordt jammer genoeg nog niet optimaal gebruikt of zelfs weggegooid.
Tijdens het Food from Food project heeft Oatelli onderzocht hoe de haverzemel optimaal verwerkt kan worden om er gezonde producten, die aan de ene kant gezond eten stimuleren en aan de andere kant de haverzemel als nevenstroom een tweede kans geven, mee te maken. Als eerste is onderzocht hoe de haverzemel het beste vermalen kon worden en welke deeltjesgrootte geschikt is voor de verwerking in pasta. Na een aantal vermaaltesten in samenwerking met Food Pilot is hiervoor de meest effieciente manier voor bepaald. In samenwerking met Pasta Pura is de receptuur en het procedé voor de pasta doorontwikkeld. Door middel van een aantal proefproducties is de keukereceptuur en procedé vertaald naar een procedé en receputuur op industriële schaal. Daarnaast zijn de verschillende deeltjesgrootte getest om de juiste deeltjes grootte voor de pasta te bepalen. Na afronding hiervan is de pasta met behulp van Brightlabs en Normec Foodcare geanalyseerd en is het gehalte aan fytinezuur en zware metalen en de voedingswaarde geanalyseerd om te checken of deze de grenswaarden niet overschrijden en of er gebruikt gemaakt kan worden van claims. Na analyse is gebleken dat er een veilig product geproduceerd kan worden en dat de pasta de cholesterolverlagende en vezelrijke claim mag dragen.
In dit project wordt samengewerkt met: ILVO, HAS Hogeschool, Brightlabs en Foodtechbrainport