Valordraf @Sowepo

Onderzoek naar de meest geschikte draf, reststroom uit de brouwerijen, en de meest geschikte natuurlijke zoetstof om een gezond draf-koekje te maken.

Sowepo vzw is een sociale werkplaats (maatwerkbedrijf vanaf 1/1/2019) met als missie: Sowepo wil mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt zinvol werk op maat aanbiedenzodat ze terug een volwaardige plaats in de maatschappij verwerven en dit op een duurzame manier.

Binnen het project Valorfood (1Callens, 2016) werd geïnventariseerd welke reststromen uit de voedingsindustrie in hoge mate aanwezig zijn in West-Vlaanderen. Hieruit bleek dat er bij 7 ondervraagde brouwerijen gezamenlijk meer dan 10500 ton bierdraf per jaar beschikbaar is. Momenteel gaat de draf als eiwit- en vezel bron naar de veevoeding.

Daar circulaire economie in onze genen zit (MVO ondernemen), zagen wij bij 2 van onze klanten ( St Bernardus & Lombarts-Calville) mogelijkheden om aan reststromen een hogere toegevoegde waarde te geven en zo de werkgelegenheid te verzekeren voor onze medewerkers dit met doel onze nieuwe keuken activiteit fors uit te breiden.

Deze innovatie is nieuw voor de organisatie en de beoogde markt en is een troef bij de positionering van het product in de markt. Naast de claim ‘vezelrijk’ wordt met deze ontwikkelingsstap ook de claim ‘dit product bevat van nature aanwezige suikers’ of ‘suikerarm’ beoogd. Respectievelijk indien gebruik gemaakt wordt van een ingrediënt dat van nature suikers bevat (pulp en/of bezinksel van vruchtensap) of indien gebruik wordt gemaakt van een alternatieve zoetstof (bijvoorbeeld inuline als extensieve zoetstof) ter vervanging voor de oorspronkelijk aanwezige sucrose. Op basis van smaaktesten door projectpartners en consumenten zal minstens 1 drafkoek worden weerhouden.

Dit zijn de partners in dit project :

Brouwerij St Bernardus ( Watou) : zij beschikken over bierdraf ( nu gebruikt als diervoer)

Lombarts-Calville : bio fruitperser : zij beschikken over appelpulp ( nu gebruikt als diervoer) en Bezinksel ( troebel) van hun voorraadtanks.

Het werd een “vezelrijk”, “suiker arm” en lekker koekje. De koek zal gepositioneerd worden als gezond en lekker tussendoortje. De start van de productie van dit koekje zal in het najaar van 2020 plaats vinden in onze nieuwe keuken faciliteit. Om dan in onze nieuwe shop verkocht te worden. Verder zal het ook verkocht worden in de shop van Brouwerij St Bernardus.

 

http://www.sowepo.be