Upprinting Food
Voedselverspilling voorkomen door 3D printen.
Upprinting Food is gericht op het 3D printen van eten vanuit restromen. Door middel van een persoonlijke service maakt Upprinting Food het mogelijk voor restaurants om zelf eten te kunnen 3D-printen in gepersonaliseerde, unieke vormen. Daarnaast leren chefs, door middel van eenvoudige receptuur o.a. op basis van oud brood, groente en fruit, hoe ze met de printer voedselverspilling in het restaurant kunnen terugdringen en een prachtige diner-ervaring kunnen creëren voor de gasten. Niet alleen eigen reststromen worden gereduceerd, ook gasten worden geïnspireerd om meer waarde te halen uit het eten, creatiever met reststromen om te gaan en zo minder weg te gooien.
Het project wat binnen Food From Food is ontwikkeld, is eetbaar, vorm-veranderbaar papier. Zodra het met papier met een bepaalde saus in aanraking komt, kan het van vorm veranderen (e.g een origami structuur kan in of uitvouwen). Dit wordt veroorzaak door een materiaal dat in een bepaald patroon op het papier wordt geprint met de 3D voedsel printer. Het papier wordt gemaakt met een basis van groente of fruit puree. Hiervoor zijn ook groente en fruit die te rijp of niet mooi genoeg zijn om in het restaurant geserveerd te worden, zeer geschikt. Zelfs te lang gefermenteerde soorten groente en fruit zijn getest (iets wat vaak voorkomt in restaurants vanwege de veel verschillende experimenten die worden uitgevoerd en de beperkte koel-opslag). Tijdens het Food From Food project zijn ook andere restromen getest en geëvalueerd, onder andere schillen van pompoen, bieten, citroen, limoen, aardappel, koolrabi en het groene deel van de prei. Het gebruik van deze reststromen biedt nieuwe mogelijkheden in zowel smaak en mondgevoel.
Verder is binnen het Food From Food project gekeken naar het gebruik van verschillende additieven om de structuur van het papier beter te maken, en in onderzoek gedaan naar een bereidingsmethoden die minder tijd in beslag neemt voor de beoogde doelgroep, restaurants. Zo zijn onder andere mallen ontwikkeld die precies aansluiten op de 3D voedselprinter, om verspilling van het eetbare papier te voorkomen. Het gebruik van de mallen zorgt er ook voor dat het mogelijk is om telkens dezelfde vorm en dikte papier te maken.
Het papier is een zeer interessante uitbreidingsmogelijkheid voor Upprinting Food omdat het zowel bij de juiste doelgroep past, vanuit reststromen gemaakt wordt, en de vormverandering veroorzaakt wordt door gebruik van de 3D print technologie. Met de uitkomsten van dit project, staat voor Upprinting Food een test periode gepland met een eerste Michelin restaurant, waar in samenwerking met chefs het materiaal in een verassende diner-ervaring verder zal worden vormgegeven.