Voedingssupplementen op basis van bio-actieve componenten uit groenten en fruit

Voedingssupplementen zijn geconcentreerde bronnen van nutriënten of andere substanties met een nutritioneel of fysiologisch effect, die het doel hebben de normale voeding aan te vullen.

6.1  Gebruik van voedingssuplementen (in belgië)

Voedingssupplementen zijn geconcentreerde bronnen van nutriënten of andere substanties met een nutritioneel of fysiologisch effect, die het doel hebben de normale voeding aan te vullen. Voedingssupplementen worden verkocht in “dosis” vorm, bv. pillen, tabletten, capsules en poeders. Supplementen kunnen gebruikt worden om nutritionele deficiënties te corrigeren of een adequate inname van bepaalde nutriënten te handhaven (WIV, 2016).

Volgens de resultaten van de meest recente Belgische Voedselconsumptiepeiling 2014-2015[lxxv] geeft een groot deel van de bevolking (3-64 jaar oud) aan gebruik te maken van verrijkte voeding en voedingssupplementen.

Binnen de categorie vitaminesupplementen worden het vaakst vitamine D-supplementen geconsumeerd (52%) gevolgd door multivitaminen (20%) en vitamine C-supplementen (14%).

 

Figuur 15: Verdeling van de gebruikers van vitaminesupplementen tijdens de 24-uursnavragen volgens de subcategorieën, Voedselconsumptiepeiling, België, 2014 (Bron: Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid)

Binnen de categorie mineralensupplementen worden het vaakst magnesiumsupplementen geconsumeerd (35%) gevolgd door calciumsupplementen (21%), fluorsupplementen (11%) en multimineralen (11%). Kinderen gebruiken voornamelijk fluorsupplementen. Adolescenten zijn de grootste gebruikersgroep van zinksupplementen en volwassenen nemen vooral magnesium en calciumsupplementen in.

 

Figuur 16: Verdeling van de gebruikers van mineralensupplementen tijdens de 24-uursnavragen volgens de subcategorieën, Voedselconsumptiepeiling, België, 2014 (Bron: Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid)

Binnen de categorie “Overige supplementen” worden het vaakst “andere” supplementen geconsumeerd (30%). Dit zijn de supplementen die geen vitaminen en/of mineralen bevatten maar ook niet kunnen worden ingedeeld in één van de overige groepen. Voorbeelden van vaak voorkomende componenten in deze groep zijn: glucosamine, chondroitine en MethylSulfonylMethaan, beter bekend als “MSM”. Deze stoffen komen vaak tezamen voor in eenzelfde preparaat.

 

Figuur 17: Verdeling van de gebruikers van overige supplementen tijdens de 24-uursnavragen volgens de subcategorieën, Voedselconsumptiepeiling, België, 2014 (Bron: Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid)

Binnen de categorie van de planten- en kruidenextracten zouden Echinacea en Echinaforce het feest frequent (33%) gebruikt worden door de Belgische bevolking. Deze categorie wordt gevolgd door kurkuma (20%) en zogenaamde ‘multikruiden- en plantenextracten’ (20%). Echinacea/Echinaforce-supplementen worden voornamelijk gebruikt door kinderen en adolescenten, terwijl supplementen op basis van kurkuma en multikruiden- en plantenextracten vooral door volwassenen gebruikt worden.

 

Figuur 18: Verdeling van de gebruikers van kruiden- en plantenextractensupplementen tijdens de 24-uursnavragen volgens de subcategorieën, Voedselconsumptiepeiling, België, 2014. Bron: Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid

6.2     Mogelijkheden voor het gebruik van bio-actieve componenten uit plantaardige nevenstromen als voedingssupplementen

 

  • Ten westen van Parijs (Conde sur Vivre) – waar appels van nature een hoge concentratie aan polyfenolen zouden bevatten – worden deze na sapwinning gewonnen en afgezet als gedroogd voedingssupplement[lxxvi].
  • De vruchtresten van frambozen die, samen met de pitten, overblijven als ‘drab’ na de productie van frambozensap kunnen enerzijds verder verwerkt worden tot natuurlijke kleurstoffen via extractie, en anderzijds verder gebruikt worden in zowel voedingssupplementen als in koekjes en sandwiches (Presentatie Ecotreasures – zie bijlage 2).
  • Volgens een studie uit de British Journal of Dermatology zou supplementatie met een lycopeenrijk nutriëntencomplex afkomstig van tomaten of met luteïne de huid beschermen tegen de schadelijke effecten van ultravioletstraling. (Beiden zijn in ieder geval carotenoïden waaraan positieve gezondheidseffecten worden toegeschreven.)[lxxvii]
  • DSM ontwikkelde recent Fruitflow®[lxxviii], een voedingssupplement op basis van tomaten dat allerlei gezondheidsvoordelen claimt (behoud bloedplaataggregatie en verbetering van bloedsomloop). Het tomaatgebaseerd ingrediënt is zowel beschikbaar als wateroplosbaar poeder, alsook als vloeistof (Holland food innovations, 2015). (Tomaten zijn bovendien een bijzonder goed gekende bron van allerhande (gezondheidsbevorderende) componenten zoals lycopeen, antioxidanten, vitamine C en verscheidene polyfenolen en terpenen.)
  • (Preipoeder aan mannen die anabolica nemen?)
  • (Vitamine C uit appelpulp?)