PruimeTime
Jaarlijks ontstaat er een verlies van 10.000 kilogram pruimen alleen al bij 1 fruitboer. Door het ontwikkelen van een gezond product van dit verlies wordt verspilling tegen gegaan.
Jaarlijks ontstaat er een verlies van 10.000 kilogram pruimen alleen al bij 1 fruitboer. Door het ontwikkelen van een gezond product van dit verlies wordt verspilling tegen gegaan. Van oudsher is bekend dat pruimen gezond zijn. Ze zijn rijk aan vezels, zowel oplosbare als onoplosbare. De onoplosbare vezels helpen bij een goede stoelgang. Als er gekeken wordt naar de inhoudsstoffen van een pruim, is het ook rijk aan vitamine K en kalium en een bron van vitamine B6, koper en mangaan. Met dit in het achterhoofd zou de pruim in zorginstellingen een veel grotere waarde kunnen hebben en zou het overschot aan pruimen hiervoor benut kunnen worden.
Binnen het Food From Food project gaat er gewerkt worden naar de ontwikkeling van een product uit het overschot van de pruimenoogst om de eetbeleving een boost te geven, met daarbij een focus op de gezondheidsbevorderende aspecten, welke reeds beschreven zijn in de literatuur, in de pruim. Idealiter wordt het product ontwikkeld in samenwerking met en voor zorginstellingen zoals ziekenhuizen en bejaardentehuizen. Dit volledig lokale Nederlandse product zal passen binnen de clean-label trend en beantwoord de vraag naar doelgroepenvoeding en functionele voeding. Het product moet makkelijk te eten zijn (ready-to-eat), waardoor snel en gemakkelijk een product hoog in nutritionele waarden wordt geconsumeerd.
Het project wordt uitgevoerd in samenwerking met: Brightlabs, HAS Hogeschool, ILVO en Food Tech Park Brainport