Projecten

In de periode van 1 januari 2017 tot en met 31 december 2020 zijn er 26 projecten uitgevoerd met 36 organisaties op het vlak van verwaarding van plantaardige nevenstromen tot nieuwe voedingsmiddelen.

Hieronder is een samenvatting van de verschillende projecten te vinden. Ook in de twee magazines worden de verschillende projecten beschreven.

Veel lees plezier en inspiratie.

bananenbrood

Bananen zijn het meest verhandelde fruit ter wereld. Alleen al in Europa worden jaarlijks 6 miljard kg bananen geïmporteerd. Hierbij worden jaarlijks miljoenen kilo’s nog bruikbare bananen afgekeurd voor de supermarkt en direct vernietigd. Dat is zonde…

upprinting food

Voedselverspilling voorkomen door 3D printen.

asperge

Nieuwe toepassingen onderzoeken voor asperge nevenstromen.

oesterzwam

Lang houdbaar maken van de reststroom uit de oesterzwamsector voor vegan en hybride applicatie bij Europese food producerende bedrijven.

beanlife

Een lekkere, gezonde en versatiele tempeh op basis van de perskoek uit notenolieproductie.

Atelier M

Met het project ‘Close the Loop’ gaat Atelier m. op zoek naar de toepassingsmogelijkheden van het perssap van Brussels grondwitloof.

appelschil

Nieuwe producten van appelschillen toegepast in de bakkerijsector.

fermentatie

Ontwikkeling van een vleesvervanger door fermentatie van plantaardige nevenstromen.

kruidenmix

From stem to  (re)fine(d) tastemaker / Van steel tot (ver)fijn(d)e smaakmaker.

zoete aardappel

Reststroom zoete aardappel verwerken tot nieuwe innovatieve voedingsproducten van zoete aardappel kroket tot halffabricaat.

witloofwortel

Versalof wil onderzoeken of de witloofwortel,  die een belangrijke reststroom is bij hun witloofteelt én die een goede bron is van ijzer, mineralen, anti-oxidanten, vitaminen en vezels, kan worden gebruikt als voedingscomponent in de menselijke voeding.

GEFERMENTEERDE GROENTEN

Gefermenteerde groenten als innovatieve en lokale delicatesse en als ingredient voor de verwerkende industrie.

banaan

Jaarlijks komt in Vlaanderen 900 ton aan bananen beschikbaar die niet bruikbaar zijn in de retail omdat ze niet voldoen aan de gewenste kleur. Ingrizo gaat een nieuwe toepassing onderzoeken voor deze bananen.

drafkoekje

Onderzoek naar de meest geschikte draf, reststroom uit de brouwerijen, en de meest geschikte natuurlijke zoetstof om een gezond draf-koekje te maken.

ui

In dit innovatieproject wordt nagegaan hoe de restromen van de uien het best kan verwerkt worden tot een vermarktbaar product, namelijk een uienpuree.

noeten en zaden

Bij de productie van plantaardige olie uit noten en zaden blijft een perskoek over, rijk aan vezels en eiwitten. Het doel van dit project is deze perskoek te gebruiken voor lekkere gezonde producten.

gedroogd fruit

Biofruit - een biologische fruitteler - en Bazqet - een merk dat #lekkerverstandige tussendoortjes presenteert -, zijn gezamenlijk binnen Interreg een duurzaam project opgestart.

pruimen

Jaarlijks ontstaat er een verlies van 10.000 kilogram pruimen alleen al bij 1 fruitboer. Door het ontwikkelen van een gezond product van dit verlies wordt verspilling tegen gegaan.

citrus

Jaarlijks wordt er 250 miljoen kilo aan citrusschillen in Nederland weggegooid. Binnen Food From Food gaan we hier voedingsvezels van maken.

witlof

Een nieuw Belgisch topproduct dankzij een innovatieve samenwerking tussen grondwitloofteler en krokettenproducent.

rabarber

Rabarbervezel blijft over na het persen, binnen Food From Food wordt gezocht naar de mogelijke toepassingen in voedingsproducten. 

Botanicbites

Valoriseren van nevenstromen tomaat en oesterzwamvoetjes tot lang houdbare vegetarische snacks bij kamertemperatuur.

fruit

Wilderhof gaat restfruit verwerken tot een gezond en lang houdbaar product in samenwerking met de partners van Food From Food.

pasta

De haverzemel is een nevenstroom van het haververwerkingsproces en ontstaat bij het verwerken van de haverkorrel tot bloem.

Oesterzwam

De Nederlandse oesterzwamkwekerij Verbruggen Paddestoelen BV broedt op een vernieuwend voedingsingrediënt voor hybride vegetarische producten. 

prei

Groentenhof is een productiebedrijf van vollegrondsgroenten gelegen te Bornem. Het bedrijf is gespecialiseerd in de teelt van prei en venkel voor de Belgische retail. 

vanRijsingeningredients is onderdeel van vanRijsingengreen, voorheen Van Rijsingen Groep.