Mushroom feet to food

De Nederlandse oesterzwamkwekerij Verbruggen Paddestoelen BV broedt op een vernieuwend voedingsingrediënt voor hybride vegetarische producten. 

Bij de kwekerijen van Verbruggen Paddestoelen BV zijn twee uitdagingen aangepakt om de reststroom te verminderen. Uitdaging 1) snijmateriaal van de oesterzewam, het steeltje (ook wel ‘voetje” genoemd) en 2) periodieke overproductie bij plotseling wegvallende marktvraag. Om dit project uit te voeren is samenwerking aangegaan met de foodtechnologen van Fi&S BV en ILVO. 

De probleemstelling was om te onderzoeken: wat zijn de commerciële toepassingen en technische mogelijkheden en barrières om de reststroom commercieel te verwaarden, conserveren en wat zijn de KSF (Key Succes Facors) voor Verbruggen Paddestoelen B.V, en de oesterzwamsector, om bedrijven met het te ontwikkelen product te benaderen? Waar (d.w.z. welke toepassing in humane voeding) ligt het verkooppotentieel van geconserveerde oesterzwammen in Nederland/ Europa.

Er zijn goede stappen gemaakt met de partners. Voornamelijk op de technische toepassingen voor humane voeding mbt het voetje. Door de vergaarde kennis van ILVO en Fi&S zijn er applicaties bedacht, besproken en getest.

Er is gerealiseerd: een food grade collectiesysteem, analyses, recepturen, samenwerkingsverbanden en mogelijkheden om de voedselverspilling te verminderen.

 

In dit project wordt samengewerkt met: FI&S, ILVO en Foodtechbrainport