Magazine Food From Food najaar 2019

Benieuwd naar die gedreven ondernemers, de instanties die hen ondersteunen en de producten die wellicht binnenkort in de supermarkt te vinden zijn? Je leest het in dit inspiratiemagazine. 

Preigroen, te kleine wortels, met zand besmeurde witloofbladeren en sinaasappelschillen. Het zijn zomaar wat voorbeelden van reststromen. Maar is dat wel de juiste term? Het betreft namelijk producten die nog steeds voedzaam zijn, die barsten van de vitaminen en mineralen en ook nog eens vol zijn van smaak.

Kijkend naar het broeikaseffect én de toenemende wereldbevolking, is het vanuit ethisch oogpunt niet meer dan logisch om deze plantaardige nevenstromen te verwaarden. Want zeg nou zelf: een heerlijke wortel of een prachtig stuk preigroen op de composthoop is toch zonde?

Het Food from Food project brengt ondernemers en (onderzoeks)instellingen samen. Binnen tientallen projecten werken zij aan het opwaarderen van plantaardige nevenstromen. Zodat die wortel of dat preigroen uiteindelijk alsnog de weg richting markt vindt.

Van idee tot businesscase

Dat is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Op de weg van reststroom naar eindproduct komen de deelnemers de nodige hobbels tegen. Uitdagingen die getackeld dienen te worden. Van de fluctuerende beschikbaarheid van een reststroom tot het houdbaar maken en houden van het uiteindelijke product en het krijgen van een gesloten business case.  

Inspiratiemagazine

Inmiddels loopt het Food from Food project drie jaar en zijn er een kleine dertig ondernemingen die samen werken om voedselverspilling tegen te gaan. Waar de ene ondernemer nog zoekende is naar het perfecte (eind)product, is er bij de ander al sprake van een gesloten business case. Wat ze allemaal gemeen hebben? Een sterke bewustwording dat je anders kunt omgaan met nevenstromen.

Benieuwd naar die gedreven ondernemers, de instanties die hen ondersteunen en de producten die wellicht binnenkort in de supermarkt te vinden zijn? Je leest het in dit inspiratiemagazine.

Veel leesplezier!

Marie Demarcke (Flanders FOOD), Monique Sonnemans (Brainport Development), Toine Hultermans (Food Tech Brainport)

Files: