lokale notentempeh

Een lekkere, gezonde en versatiele tempeh op basis van de perskoek uit notenolieproductie.

Beanlife is een jong Belgisch bedrijf, gericht op plantaardige voeding. Ze brengen dit jaar hun eerste product op basis van peulvruchten op de markt. Ze zetten in op de ontwikkeling van circulaire, lokale en artisanale voedingsproducten, steeds met een filosofie die lokale, kwaliteitsvolle voeding vooraan plaatst. Het partnerschap met Nederlandse bedrijven nabij de grens past in de co-creatie die het bedrijf belangrijk vindt.

Notenperskoek blijft in grote volumes achter na persing van olie. Momenteel wordt deze vaak enkel gebruikt als veevoeder. Het is nochtans een eiwitrijke en vezelrijke grondstof die perfect kan dienen voor menselijke consumptie. Met “Circulair en Lekker: lokale notentempeh” wilde Beanlife onderzoeken of de perskoek kon gebruikt worden voor het maken van tempeh.

Tempeh is een erg versatiele en pure plantaardige eiwitbron, klassiek gemaakt met sojabonen. Het wordt gemaakt door middel van een fermentatie met een schimmel, vergelijkbaar met hoe sommige kazen gemaakt worden. In Nederland is het erg gekend, maar in België minder. Het is mogelijk om tempeh te maken met tal van andere – lokaal geteelde – bonen en ook met sommige perskoeken.

Tijdens dit project hebben we de fermentatie geoptimaliseerd voor een lokaal beschikbaar hazelnoot perskoek. We voegden Belgische sojabonen toe als balans voor de smaak en voedingswaarde. Het resultaat is een notige, kazige tempeh die gebruikt kan worden in salades, brochettes en zelfs desserts (hazelnoot protein cheesecake!) Het is een ambachtelijk product all the way en we verkopen de tempeh momenteel aan horeca klanten en rechtstreeks aan particulieren.

Wie weet ligt de circulaire tempeh binnenkort ook in een supermarkt bij jou in de buurt, dat is onze volgende stap. Tot slot heeft het project interessant inzichten opgeleverd in circulaire fermentatie met tempeh en onderzoeken we met Beanlife verder welke lekkere en gezonde producten mogelijk zijn!

 

www.beanlife.be