Food from Food magazine najaar 2020

De afgelopen maanden zijn wij weer bezig geweest met het tweede inspiratiemagazine van Food from Food. Ook dit jaar hebben we weer een mooi magazine opgemaakt en delen wij deze graag met jullie! Mochten jullie geïnteresseerd zijn in het fysieke exemplaar, laat het ons dan vooral weten! Dan sturen wij deze graag naar je op.

Een groeiende wereldbevolking én daarbij een toenemende behoefte aan dierlijke eiwitten. Met deze ontwikkelingen in je achterhoofd, gecombineerd met de opwarming van de aarde kun je maar één conclusie trekken: we staan met z’n allen voor een gigantische uitdaging. Hoe gaan we al die monden de komende jaren voeden?

Aan de andere kant is er de ontwikkeling rondom food waste. Jaarlijks gooien we met alleen in al Nederland en Vlaanderen voor tonnen aan goed (plantaardig)voedsel weg. Preigroen, vervormde wortels of komkommers, verse sinaasappels(chillen) of met zand besmeurde witloofbladeren. Als we slimmer gebruik zouden maken van plantaardige nevenstromen, zouden we een groot deel van bovengenoemde uitdaging kunnen tackelen.

Met dat idee in het achterhoofd is 4 jaar geleden het Food from Food project gestart. Binnen dit project hebben tientallen ondernemers én onderzoeksinstellingen uit Nederland en Vlaanderen intensief samengewerkt om voedselverspilling tegen te gaan. Dat heeft geleid tot verschillende succesvolle projecten rondom de verwaarding van plantaardige nevenstromen.

Maar makkelijk was dat zeer zeker niet. In de afgelopen vier jaar zijn er veel hobbels genomen. Van de fluctuerende beschikbaarheid van een reststroom tot het houdbaar maken en houden van het uiteindelijke product en het krijgen van een gesloten business case.

Inmiddels loopt het Food from Food project op z’n eind.  Tijd om de balans op te maken. In dit tweede en laatste inspiratiemagazine vindt u de belangrijkste conclusies, veelbelovende resultaten, maar vooral ook inspirerende verhalen van deelnemers.

Samen hebben we een beweging in gang gezet om voedselverspilling tegen te gaan. Mede door Food from Food hebben we bijgedragen aan die beweging en dat gaat ook door na dit project. Flanders’ FOOD en Food Tech Brainport kijken samen naar mogelijkheden. Om zo sparringspartner te blijven voor iedereen met vragen of projectideeën en de juiste partijen aan elkaar te blijven verbinden. Want de kennis die we hebben opgedaan, mag niet verloren gaan.

Veel leesplezier!

 
Files: