Fermentatie van restproduct met waardevolle nutriënten

Ontwikkeling van een vleesvervanger door fermentatie van plantaardige nevenstromen.

Er bestaan op dit moment veel plantaardige reststromen die nu nog gevoed worden aan dieren of met een laage waarde terug keren in de humane voedselketen. Door onder ander fermentatie kunnen deze stromen verrijkt worden met belangrijke voedingsstoffen zoals vitaminen.

Wij gingen op zoek naar een manier om deze reststromen om te zetten in waardevolle, goed verteerbare voedingsmiddelen. Als eerste hebben wij onderzoek gedaan naar de beschikbare reststromen, onder andere ontstaan na het persen van verschillende groenten, zaden en pitten:

  • de koek die achter blijft na het persen van lijn olie
  • hennep zaad
  • haver
  • tarwe eiwit

Vervolgens zijn er een grote aantal testen uitgevoerd om deze stromen te matchen met een geschikte schimmel voor fermentatie. Hier is met name gekeken na de tempeh schimmel. Echter waren de resultaten niet voldoende, de smaak was niet lekker en de de bite was te zacht. Wij gingen vervolgens de boven genoemde reststromen matchen met de schimmel van de oesterzwam en kwamen hierdoor wel tot goede resultaten.

Wij hebben een product ontwikkelt dat wij ‘Fumpeh’ noemen, dit heeft de smaak van paddenstoel, de gewenste stevigheid en extra nutrienten die de reststromen meebrengen zoals eiwitten plus de goede verteerbaarheid die bereikt word door fermentatie.

Wij verwachten in 2021 de markt te betreden met Fumpeh.

Wil je meer weten over Botanic Bites? Klik dan hier.