Best of waste

Wilderhof gaat restfruit verwerken tot een gezond en lang houdbaar product in samenwerking met de partners van Food From Food.

Wilderhof verhandelt frambozen , braambessen en aardbeien van teler Eric Jansen. Naast bessen telen ze ook appels en peren.

De hoofddoelstelling van het project was om een valorisatie te vinden waar zo veel mogelijk van de reststroom van Wilderhof, nl non-premium bessen, kan in verwerkt worden. De verwerkingsstap moet minimaal enkele maanden houdbaarheid halen, om op die manier het hele jaar door een afzet te kunnen voorzien.

Op basis van een marktstudie die binnen dit project werd uitgevoerd door HAS, werd de haalbaarheid van 3 technische cases te bekeken door ILVO:

  • Enerzijds werd er afgetoetst of het mogelijk is om de reststromen te drogen en welke invloed dit heeft op smaak, textuur en samenstelling. Zowel luchtdrogen als vriesdrogen werd getest.
  • Anderzijds werden gezonde (gummy) snoepjes ontwikkeld vanuit het restfruit (bessen en appel/peer). 
  • Bovendien werd ook de haalbaarheid geëvalueerd van het persen van de overschot aan bessen tot sap.

De 3 technische cases werden telkens ondersteund door Innovatiesteunpunt voor markttechnische vragen.

De resultaten van de verschillende experimenten, in combinatie met een economische haalbaarheidsstudie tonen aan de dat de piste van de sapproductie op dit moment de meest haalbare piste is.

www.Wilderhof.be

In de project wordt samengewerkt met: ILVO, Innovatie steunpunt, HAS Hogeschool en Flanders' Food