Artikels

Gebruikt u als producent van levensmiddelen of ingrediënten plantaardige grondstoffen? Bent u op zoek naar nieuwe product ideeën of wilt u meerwaarde bieden aan plantaardige nevenstromen? Bezoek dan onze bijeenkomst op 28 maart bij Cosun Innovation Center van 14:00 - 17:00.

Event

Er gaat ontzettend veel voedsel verloren, niet alleen omdat voedsel niet eeuwig bewaarbaar is, maar ook omdat er meer eetbaar is dan we beseffen. En wat wij niet eten kunnen insecten misschien omzetten in waardevolle eiwitten.

Artikel
food supplement

Voedingssupplementen zijn geconcentreerde bronnen van nutriënten of andere substanties met een nutritioneel of fysiologisch effect, die het doel hebben de normale voeding aan te vullen.

Trendrapport

In dit artikel wordt gewerkt aan de hand van (inspirerende) voorbeelden die de basis kunnen vormen van nieuwe ideeën met betrekking tot het valoriseren van plantaardige reststromen.

Trendrapport
clean label

Vanuit de voedingssector en ingrediëntenleveranciers is er een concrete vraag naar natuurlijke ingrediënten als alternatief voor ‘chemische’ en ‘synthetische’ bewaarmiddelen (de zogenaamde E-nummers).

Trendrapport
appels

Een betere kennis over de samenstelling van groenten- en fruitnevenstromen legt de basis voor het uitbreiden van het productengamma door verwerking van nevenstromen met bijgevolg een spreiding van het risico. Een karakterisatie van belangrijke groenten- en fruitnevenstromen op vlak van vezels, vitaminen, antioxidanten en mineralen is cruciaal. De vraag naar plantaardige ingrediënten is immers stijgend.

Trendrapport
voedingstrends

Het LARA-rapport ‘Voedsel om over na te denken’ (2016) - opgesteld door het Departement Landbouw en Visserij van de Vlaamse overheid – geeft een bijzonder goed overzicht van de meest recente en belangrijkste trends (en innovaties) met betrekking tot de agrovoedingsindustrie.

Trendrapport
Trendrapport

De doelstelling van dit trendrapport is het zo goed mogelijk in kaart brengen van (de vraagzijde van) de markt van producten waarin plantaardige reststromen in verwerkt (kunnen) worden. Deze inventarisatie wordt gekaderd binnen het geheel van algemene voedingstrends.

Trendrapport

Jaarlijks ontstaat er 300.000 ton wortelreststroom in de  Benelux. Dit zijn de producten die vrijkomen bij wassen, snijden en raspen van de wortel. Deze nevenstroom wordt nu verder verwerkt naar wortelsap en concentraat voor kleur toepassing. De vezel die overblijft wordt toegepast in brood en vegetarische producten. Er wordt continu gezocht om de nevenstromen verder te verwaarden en meerwaarde te creëren.

Project